Събота 20, Април 2024г.

 

Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

 

Проект Еразъм +

Линк към сайта на проект "Mистериите на европейските столици"

            През учебната 2015/ 2016 година СУ„Васил Кънчов“ спечели проект по Програма Еразъм+. „Мистериите на европейските столици“ е двугодишен проект, с главен координатор Литва, Инженерен Лицей- Вилнюс. Проектът е предназначен за ученици на възраст от 12 до 15 години. Страните партньори по проекта са Литва, Латвия, Испания, Хърватия, Румъния и България. Основен интерес представляват техните столици, любопитни факти и събития, свързани с тях. Учениците от СУ „Васил Кънчов“ се включиха в организираната екскурзия до София през ноември 2015 г., където посетиха културни забележителности и подготвиха материали за тях на английски език, влязоха в ролята на екскурзоводи и привлякоха вниманието на туристи от Сингапур и Виетнам. Чуждестранните гости на столицата с интерес изслушаха историята на Ротондата „Св. Георги“, една от най-старите на Балканите, датираща от ІV в.

            Първата среща по проекта се проведе през декември 2015 г. в страната на главния координатор. Учителите от СУ „ В. Кънчов“наблюдаваха уроци по английски език и математика в Инженерен Лицей - Вилнюс. Литовските колеги споделиха своя опит в подготовката на учениците за постъпване в техническите университети на Латвия и в чужбина. Повечето от техните ученици избират инженерни специалности и успешно полагат изпитите си.

            Училище „В. Кънчов“ беше домакин на втората среща по проекта през февруари 2016 г. На срещата гостуваха хърватски ученици, които намериха много приятели сред българските деца. Заедно присъстваха в час по география и икономика, по английски език и на уъркшоп за изработване на български мартеници. Те бяха и най-ентусиазираните участници в спортен полуден с българските ученици.

           На третата среща в Саласпилс, Латвия, учителите от нашето училище се запознаха с нови платформи, подпомагащи обучението по всички предмети. За един учебен ден учителите от СУ „Васил Кънчов“, преподаваха в училище „ Видушкола“, Саласпилс, на 16 км от Рига. Особен интерес представлява платформа „Кахут“, която може да бъде използвана от всички учители по всички предмети. Регистрацията е безплатана, тъй като служи за образователни цели, а в Латвия те са безплатни за всички преподаватели. На особена почит се радват и младите учители в Саласпилс, те имат подкрепата на своите по-опитни колеги, като са носители на нови идеи и методи на преподаване, които гарантират успеха на всички ученици. Уроците бяха разнообразени с различни игри, предназначени за награда на успешно справилите се ученици с трудните уроци по математика.

            Проектите по програма Еразъм+ подпомагат обучението на децата и учениците от различните възрастови групи, държат ни „на гребена на вълната“, представят иновации, позволяват обмен на добри педагогически практики, помагат на педагозите и учениците в усвояването на знания и практическото им приложение.

Предстои ни среща в Хърватия през октомври 2016 г., Испания - февруари 2017 г. и заключителна среща в Румъния през май, 2017 г.

            Пред нас стоят много предизвикателства- нови методи на обучение, въвличане на децата в интерсни дейности, свързани с обучението им по английски език, ИТ, география и история, математика, спорт и др. Много деца от нашето училище се включиха в съвместните дейности по проекта, а част от учениците изиграха прекрасно ролите си в драматизация на „Легенда за София“ на английски език. Неочаквано за учителите от екипа на проекта, желание за участие изявиха не само отличните ученици, а и добрите и средните по успех, чиито знания и умения по английски език значително се подобриха, както и мотивацията им за учебна работа.

            Продължаваме работата по проекта, очакваме и нови участници от новопостъпилите ученици в нашето училище.

 

Екип на проект „Мистериите на Европейските Столици“

 

Пътуване до Загреб

 

Приключи поредната визита по проект Еразъм+ „Мистериите на европейските столици”. Група от двама учители и двама ученици от шести клас на Средно училище „Васил Кънчов” пътувахме до Сесветска Сопница, квартал на хърватската столица Загреб. От Враца нашият екип отпътува във вторник (18. октомври). След продължително пътуване и възможност за няколкочасова разходка из Белград вечерта на 19. октомври пристигнахме в Загреб. Там ни очакваха любезните домакини. Срещата на Исабел и Кристиян, нашите ученици, с техните приятели Марко и Лука беше трогателна. Децата се познават от визитата във Враца и затова очакваха с нетърпение да се срещнат отново. Следващите два дена те бяха неразделни – и у дома, и в училище по време на учебните занятия и дейностите по проекта, и на разходката в Загреб. А за нас, учителите, престоят в хърватското училище беше свързан с усилена работа. През двата дена ние взехме участие в многобройните мероприятия, организирани от колегите. Наблюдавахме уебни часове, г-жа Даниела Игнатова, координатор на проекта, представи презентация за българските паметници под егидата на Юнеско, а филмът за Боянската църква, който използвахме с разрешението на неговия автор, впечатли всички. Участвахме и в уъркшоп за изработване на „лицитарски сърца” – един от символите на Загреб, и за създаване на общ календар на проекта за 2017 година. Най-голямо предизвикателство за нашия екип беше урокът „Нашите прекрасни градове”, посветен на Враца и София, който беше моята изненада за хърватските ученици, защото беше изнесен на хърватски език. Преди началото на урока имахме честта да открием изложба, посветена на България в кабинета по география. Много ползотворно беше и сътрудничеството с българските младежи, които бяха в училището в Сесветска Сопница по програмите за студентски обмен.

Въпреки натоварената програма имахме малко време и за забавление – разходихме се из старинния център на Загреб, валя ни загребски дъжд, потопихме се в атмосферата на „хърватската феща” с традиционна музика и танци.

Въпреки умората пътят обратно мина неусетно – децата с въодушевление разказваха своите преживелици, разглеждахме снимки, много се смяхме. Сега продължаваме с подготовката за следващата визита, която ще бъде в Испания.

 

Искра Исаева

     

Дейности по проект "Мистериите на европейските столици" - линк

 

Ученици от СУ „Васил Кънчов” посетиха Испания по проект „Мистериите на европейските столици“, програма Еразъм+ - 02.2017г.

            Учители от СУ „Васил Кънчов осъществиха визита по проект Мистериите на европейските столици в Мадрид, Испания, училище „Сан Рамон и Сан Антонио“. В подготовка за визитата се проведе видеоконферентна връзка с румънското училище и конкурс за рисунки на тема „Паметниците в моята родина“. Жури определи 15 от тях, които бяха представени в училището домакин. Предстои изложба на класираните рисунки. Беше проведен и заснет урок на тема „Паметниците под егидата на Юнеско в България и Румъния“ в V и VІ клас.

            Двама учители от СУ „Васил Кънчов“ бяха на посещение в училището- партньор по проекта, където бяха представени презентации на тема „Тайните и загадките на нашата столица“ и „Опазването на паметниците под егидата на Юнеско“. Учениците и учителите от училището домакин посрещнаха гостите с традиционни испански танци и с подготвени специални шапки със знамената на всяка от държавите, участници в проекта. Участниците посетиха уроци в детската градина, начален и прогимназиален етап. Визитата включваше посещение на музея Прадо в Мадрид, където партньорите по проекта се запознаха с изкуството на Гоя, Веласкес и Мурильо. Пътуването завърши с екскурзия и разглеждане на забележителностите на Мадрид.

 

 

Сподели: