Петък 26, Април 2024г.

Проект за произношение на думи – Word articulation project, Еразъм +

В СУ „ Васил Кънчов“ през учебната 2020-2021 година стартира нов проект  по европейската програма Еразъм+  „ Проект за артикулация на думи“/ Word articulation project /, с главен координатор Северна Ирландия. Партньори по проекта са България, Турция, Италия и Латвия. Проектът има за цел да подобри качеството и ефективността на обучението  по английски език.

Петте страни партньори ще преминат обучение за учители по английски език, проведено  от Академия за науки и изследвания в град Дери, Северна Ирландия. След обучението учителите ще обменят опит чрез посещения в часовете си по английски език. Всеки преподавател ще сподели  начина си на работа и предпочитаните от него методи в обучението по чужд език.

Крайният продукт на проекта ще бъде  създаване на приложение за произношение и онлайн платформа. Приложението ще включва упражнения за говорене и слушане, категоризирани по всекидневни теми, често използвани изрази. Приложението ще съдържа също функции за запис и проверка на произношението, докато уебсайтът ще включва интерактивно съдържание, допълнено с въпросници и упражнения.

          Учители и ученици ще се запознаят с използването на ИКТ  в обучението по английски език, за да се използват паралелно с традиционните методи на преподаване и да се създаде богата на технологии среда за обучение и за двете страни - учители и ученици.

 

 

Учители от СУ „Васил Кънчов“ с виртуална мобилност с Италия

В СУ „Васил Кънчов“ се проведе първата виртуална мобилност по проект „Артикулация на думи“ по програма Еразъм+. В срещата участваха учители по английски език от петте държави партньори – България, Обединено кралство, Латвия, Турция и Италия. Единадесет учители споделиха опит и практика, обучаваха ученици от италианското училище и бяха обучени в методи и практики в преподаването на английски език.

През първия ден от мобилността всички учители представиха учебната си програма си по английски език, начин на работа, проблеми и методи.През втория ден се проведе обучение, практика и задачи за самостоятелна работа на учителите, проведено от специалист от университет.Учителите, участници в проекта, се научиха да работят с нови платформи за изработване на видео, презентации и игри. В рамките на два дни всички учители имаха възможността да обучават шестнадесет ученици от италианското училище. Независимо от различните и нови учители, децата се справиха отлично и работиха с желание със своите нови учители. В последния ден учителите от СУ „Васил Кънчов“ Валерия Колева и Даниела Игнатова представиха урок с уъркщоп в  електронни платформи.

Създадена е уебстраница към проекта, където всички учители по английски език са добре дошли да споделят и обменят опит.

https://www.word-articulation-project-erasmus.com/

 

Втора виртуална мобилност по проект „Артикулация на думи“

 

В периода 22.11.21г - 26.11.21г. се състоя трета поред виртуална мобилност по проект “Артикулация на думи”, с главен координатор Академия по международни науки и изследвания, Обединено кралство.

Учителите по английски език от СУ “Васил Кънчов”, Враца,Даниела Игнатова и Валерия Колева заедно с учители от Латвия, Турция и Италия преминаха обучение по метода “Таксономията на Блум”  и така таречения ППП метод – презентация, практика, продукт. Обучението бе проведено от Джена Артър, преподавател по английски език в Академията. След обучението преподавателят от Англия представи нагледно три урока за бъдещи времена, направени по този метод.

Уроците бяха проведени в платформата Зуум с участието на ученици от 8., 9. и 11. Клас на СУ “Васил Кънчов”, Враца. Децата бяха разделени в три поредни дни и бяха обучавани заедно с ученици от Турция. Уроците бяха съсредоточени предимно върху граматика, но включваха и говорене, за което децата бяха разделени в меджународни екипи, където трябваше да обсъждат възложените задачи под контрола на един от учителите.  Всички ученици взеха активно участие в часовете.  Учителите от България, Турция, Латвия и Италия имаха възможността нагледно да проследят как се структурира урок по ППП метода.

Следващите дни по визитата протекоха с преподаване на всички учители, включени в проекта, на ученици в международна виртуална класна стая.

В края на седмицата учителите участваха в уъркшоп, след което трябваше да изготвят план на урок по Таксономията на Блум. При представянето на плановете, директорът на Академия по международни науки и изследвания коментира всеки изготвен план с учителя, който го е изготвил.

Срещата отново бе много ползотворна както за учители, така и за ученици. Всички научиха нови неща, обмениха опит и полезна информация за нови платформи и начин на преподаване. Бяха обсъдени трудностите при усвояване на материала по английски език и евентуални мерки за преодоляването им.

 

КОНФЕРЕЦИЯ ПО ПРОЕКТ „АРТИКУЛАЦИЯ НА ДУМИ“

Сподели: