Събота 20, Април 2024г.
Публикациите отразяват единствено гледната точка на автора. Комисията не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в тях информация.

Име на проекта по Еразъм+: Включване чрез спорт

Цели на проекта: Нашият проект има за цел да улесни социалното приобщаване и равните възможности чрез спорта и физическата активност (подкрепени от стратегиите на ЕС в тези области) - всичко това чрез насърчаване на спорт и физическа активност като цяло, насърчаване и подкрепа на участниците в спортни дейности като средство за преодоляване на препятствията, придобиване на самоувереност и социални умения, защита на участниците от рискове за здравето и безопасността чрез подобряване на условията за обучение в условията на конкуренция.

Задачи: С нашия проект възнамеряваме да се справим с неблагоприятните условия, да дадем успех на всички участници (особено тези с по-ниски академични умения, да откъснем учениците от техните „дигитални играчки“, да укрепим сътрудничеството с външни заинтересовани страни (като местни спортни организации) и да подкрепим работата в мрежа между училищата. Да привлечем традиционно незаинтересовани ученици, както и тези, чиито единствени изяви са в полето на спорта.

С нашия проект възнамеряваме да се справим с неблагоприятните условия, да дадем успех на всички участници (особено тези с по-ниски академични умения или да се изправим пред конкретни предизвикателства), да укрепим сътрудничеството с външни заинтересовани страни (като местни спортни организации) и да подкрепим работата в мрежа между училищата.

4 The project involves five partner schools: 1 Ованекерс комун, гр. Алфта-Швеция

2 Кадирли фен Лисеси, Турция, гр. Кадирли

3Лисеул Теоретик „Луциан Блага“, Румъния, гр. Орадя

4 СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца, България

Очаквани резултати:

Учениците ще се включват с спортни дейности, народни и популярни игри, като и в нетрадиционни за страната ни спортове като хокей, американски футбол, др. Здравословен начин на живот, повече физическа активност, според възможностите на учениците, биха предотвратили наднорменото тегло, ранните здравословни проблеми, характерни за обездвижването и непрекъснатото взиране в екраните на телефоните, таблетите и компютрите. Равнопоставеност между половете, защита от дискриминация, упражняване и обогатяване на езиковите умения, дисциплина, мотивация и състезателен дух ще направят учениците конкурентноспособни на пазара на труда, ще ги мотивират за изява.

Група от СУ „Васил Кънчов“ се завърна от Швеция

Група ученици и учители от СУ „Васил Кънчов“ се завърна от Швеция, град Алфта, където се проведе поредната среща по проект „Включване чрез спорт“, програма Еразъм+ на Европейската комисия. Учениците имаха задача да се научат да карат ски и зимни кънки. Ски спортът, който е достъпен, но не много популярен в нашия град, намери нови почитатели в лицето на шестима ученици от училището. През двата дни, определени за този спорт, те усвоиха основните правила и смело се спускаха по пистата на град Едсбин, в близост до града домакин. Пързалянето с кънки е още едно предизвикателство, с което врачанските ученици се представят успешно на леденото игрище в гр. Алфта, близо до приемащото училище Алфтасколан.

Представителите на СУ „Васил Кънчов“ посетиха мач по хокей на лед и бънди, спорт много близък до хокея на лед, а в училището на град Алфта, освен бънди и хокей, най-малките ученици- тези в детската градина, се учат да плуват в басейна на училището. Проектът „Включване чрез спорт“ цели да привлече учениците към упражняване на традиционни и нетрадиционни спортове, както и да предложи на не особено мотивираните ученици да изберат „своя“ спорт, да го превърнат в част от живота си, да „преподадат“ този урок на своите близки и приятели. Гостите от България бяха посрещнати в приятелската обстановка, доброжелателност и вниманието на шведските учители и ученици към всяко дете. Учениците се озоваха на пистите, игрищата и ледените пързалки, за да упражняват спорт, да придобият повече смелост, мотивация и състезателен дух, да бъдат здрави и успешни.

 

„Включване чрез спорт“ в Румъния

 Група ученици и учители от СУ „Васил Кънчов“ имаха удоволствието да представят България и училището си в град Орадя, Румъния, училище Лучиан Блага. Спортът има нови почитатели в лицето на шестте ученици участници в проект „Включване чрез спорт“, програма Еразъм+ на ЕК. Баскетбол, футбол, мажоретни състави, плуване и рафтинг по река Кризул Репеде направиха щастливи всички ученици, участници в проектната среща от Румъния, Швеция, Турция и България. Даже вълнуващият рафтинг не се оказа пречка за състезателния дух на децата, никой не се отказа, всички се справиха чудесно под ръководството на местните инструктори и благополучно пристигнаха на финала. Инструкторите от своя страна споделиха, че са получили своите сертификати след изпити във водите на нашата река Струма и България е специална за тях.

В румънското училище участниците по проекта присъстваха на уроци по  биология, включващи здравословно хранене и здравословен начин на живот, проведени от ученици от 6-ти и 10-ти клас. Включиха се и в засаждането на дървета и храсти в двора на училището. Детската градина към училището представи занятие по спорт за малките ученици, някои със специални образователни потребности. За всяко дете със СОП се грижи отделен учител и напредъкът на децата е очевиден. Учителите имаха възможност да обменят добри практики, да представят образователните системи на училищата партньори и да сравнят сходствата и различията между тях.

Предстои нова среща в края на септември, когато домакин ще бъде  СУ „Васил Кънчов“.

 

 Програма за визита по проект "Включване чрез спорт" - 30.09-04.10.2019г.

СУ „Васил Кънчов“ беше домакин по проект  „Включване чрез спорт“, програма Еразъм+ на ЕК. Ученици и учители от Швеция, Румъния и Турция взеха участие в трета мобилност по проекта, на която бяха предвидени преходи в планината, заучаване на български народни танци, плуване, теглене на въже и др. Децата бяха привлечени да упражняват различни спортове, като ги превърнат в ежедневие, да се хранят здравословно и да водят здравословен начин на живот, да се откъснат от „дигиталните си играчки“.

На проведен урок в център „Натура“ на английски език, децата се запознаха със защитените видове птици, животни и растения във природен парк  Врачански Балкан. Учениците смело отговаряха на зададените въпроси, научиха много за красотата на нашата планина, а по-късно имаха възможност да посетят пещерата Леденика. Изненада за гостите бе подготвила Микаела Петкова от 8. клас, която изпя народна песен в т.н. Концертна зала на пещерата.  Много емоции предложиха и народните танци, наши ученици обучаваха своите връстници от страните партньори по проекта, а уроците завършиха с концерт. Създадоха се нови приятелства, учителите обмениха добри практики със своите колеги.

 

Ученици и учители от СУ „Васил Кънчов” се завърнаха от Швеция

Завърши поредната мобилност на ученици и учители от СУ „Васил Кънчов” в град  Алфта, Кралство Швеция по проект „Включване чрез спорт”, програма Еразъм+ на ЕК. Учениците имаха възможност да се научат да карат ски, зимни кънки, да вземат участие в игра на хокей и флоорбол, спорт подобен на хокей, но игран на футболно игрище. Те  присъстваха и в учебни часове по френски език, домашна икономика, занятия по физкултура в училище Алфтасколан.  Завърнаха се с много впечатления, нови приятелства, обогатиха познанията си по английски език, историята, традициите и културата на тази северна страна.

Спортът спечели нови почитатели,  здравословният начин на живот става все по-актуална тема сред младите хора, заплашени от обездвижване, заети със  своите „дигитални играчки“ и прекарващи много време в социалните мрежи, вместо със ските, топката, кънките. Предстои  заключителна визита по проекта в Турция в началото на юни, когато проектът приключва, но спортът и здравословният начин на живот имат все повече привърженици сред децата.

 

Сподели: