Четвъртък 25, Април 2024г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕАТРАЛНА ФОРМАЦИЯ „ЕФЕКТ”

ПРИ СОУ „ВАСИЛ КЪНЧОВ” - ВРАЦА

 

За формацията

Театрална формация „Ефект“ е творчески колектив на ученици от СОУ „Васил Кънчов“ – Враца. Участва в реализиране на театрални постановки, музикално-танцови спектакли, тържества и празнични концерти.

Тематичен обхват на дейностите:

  • Сценични изкуства: театър, музика, танци и др.

  • Фолклор, традиции и обичаи, обредност.

  • България, патриотични инициативи, национална история.

  • Гражданска активност, благотворителност.

Театрална формация „Ефект“ има отворена структура. Всички, които желаят да участват в нейните дейности и проекти, могат да се включат.

Групата е създадена по идея на Георги Митев и Лъчезар Благоев - ученици от СОУ „Васил Кънчов“ – Враца.

Ръководители на формацията са трима учители от СОУ „Васил Кънчов“ – Свободка Николова, Светла Коцева, Ива Иванова.

Награди

  • 14.05.2013 г. – Владимир Цветанов и Александър Йолашки са наградени със златни значки на фондация „Българска гордост“ по повод участието им в музикално-танцовия спектакъл „Да живее България“ и във връзка със завършване на средното им образование;

  • 24.05.2013 г. – НАГРАДАТА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ВРАЦА            в категория Формация на годината;

  • 19.06.2013 г. – ІІ място в VІ национален конкурс за извънкласни и извънучилищни дейности – КК „Албена“, категория Театър;

  • 19.06.2013 г. – Специалната награда на г-н Цветан Иванов, управител на международната фестивална програма „Ден на таланта“;

  • 19.06.2013 г. – Грамота за отлично представяне на г-жа Янка Такева, председател на СБУ /наградата е учредена по повод участието на ТФ „Ефект“ в МФП „Ден на таланта“, КК „Албена“ – 2013 г./;

  • 10.04.2014 г.- Награда на МОН за Ива Иванова в писмената частна VII националенконкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищнидейности;

  • 27.04.2014 г. – Награда за актьорско майсторство за Георги Митев от  X-я Международен фестивал „Бургаски изгреви”, организиран от Сдружение Арт Център ”Компас”;

  • 24.05.2014 г. – НАГРАДАТА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ВРАЦА            в категория Ученик на годината в сферата на изкуството за Георги Митев;

Дейности

Комедията „Вражалец“ от Ст. Л. Костов

Постановката е осъществена със съдействието на Театрална формация „Мелпомена“, чийто директор – Светлин Стоилов, предоставя любезно съвременната адаптация на пиесата. Представяна е 27пъти, в повечето от населените места в община Враца. С атрактивното си изпълнение на „Вражалец“ ТФ „Ефект“ извоюва второ място в VІ национален конкурс за извънкласни и извънучилищни дейности – КК „Албена“, категория Театър.

Музикално-танцов спектакъл „Да живее България!“

Спектакълът е посветен на националния празник. Включва елементи от различни сценични изкуства – танц, театър, музика и мултимедийни моменти. В него участват и представители на две други училища от гр. Враца, както и д-р Ралица Ковачева-Бежан – актриса от ДКТ – Враца. В хода на подготовката творческият екип получи неоценима помощ и съдействие от ръководителя на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Идеята за този проект е на Георги Митев и Лъчезар Благоев.

 

„О писменах“

Спектакъл, посветен на 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – представен е на 23.05.2013 г. при връчването на „Наградите на кмета на Община Враца“ за ученици.

 

Нова година с „Ефект

Новогодишно издание на предаването „Соаре“ на         ТВ Враца. Изградено е изцяло от сценични моменти, създадени от ТФ „Ефект“. Включва откъси от постановките „Вражалец“ на Ст. Л. Костов, „Да ти откраднат стъпалата“ от Владо Любенов и „Бога ми“ по Николай Табаков, както и скечове, музикални и танцови елементи.

 

„Народе????“

Музикално-танцов спектакъл, пресъздаващ важни моменти от историята на България. Изграден е в три действия, в които се проследяват три исторически периода – Османското робство, Освобождението, Свободна България. Реализиран е под патронажа на инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, и е кулминацията на честванията за националния празник на България на 3.03.2014 г. Включва елементи от различни сценични изкуства – танц, театър, музика и мултимедийни моменти.Участват 43-ма ученици от ТФ „Ефект“ и 2-ма учители от СОУ „Васил Кънчов“, Група за изворен фолклор „Веселинче“, Филип Филипов в ролята на Христо Ботев. Със специалното участие на големия български актьор Стефан Мавродиев в ролята на Дядо Йоцо.

За осъществяването на спектакъла са ангажирани и съдействат г-н Христо Димитров – продуцент на НФА „Българе“, г-н Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, г-н Анастас Попдимитров – директор на Драматично-куклен театър – Враца.

 

„През чумавото“

Сценична адаптация по разкази на Йордан Йовков, създадена от Георги Митев. За силата на любовта, коятовъзтържествува и успява да преодолее всичкипрепятствия по пътя си. За величието и отдаването, за страстта на женското чувство, която и чумата не може да спре.

Учениците от ТФ „Ефект” подготвят представлението като изненада за една от своите учителки. Спектакълът ще бъде поставен отново с участието на известни професионални изпълнители с благотворителна цел през 2015 г.

 

„Да рисуваш по вода“

 

            Сценична адаптация по мотиви от разкази на съвременния български белетрист Николай Табаков. Изградена е като представяне на три гледни точки – на тримата герои, за живота, представен едновременно като нежност и грубост, за тъгата и любовта, за надеждата, вярата и съмнението. Представена е за пръвпът с благотворителна цел /за пострадалите от наводненията в кв. Аспарухово/. Монологът „Бога ми” от тази пиеса, изпълняван от Георги Митев, получава Награда за актьорско майсторство от  X-я Международен фестивал „Бургаски изгреви”, организиран от Сдружение Арт Център ”Компас”.

„Дали е пиян Фортинбрас?“ – по Януш Гловацки

            Първият проект на ТФ „Ефект“, който е реализиран под ръководството на професионален актьор – Анатоли Бенкин, и с участието на професионален хореограф – Александра Иванова. Пародия, в която герои от творби на Шекспир представят чрез необичайни комични моменти вечни проблеми и конфликти. Ситуационна комедия, която има актуално значение и отправя конкретни провокации към съвременното общество.

 

Театрална формация „Ефект“ участва и във всички училищни празници, тържества и ритуали.

 

Проекти

За учебната 2014/2015 година се предвижда и осъществяването на:

„Откачена фамилия” – Рей Кууни

Комедия на ситуациите с оригинално сценографско решение – действието се развива едновременно на две места, декорът е общ. Интерпретира сюжета за случайните контакти от Интернет, които понякога променят живота ни. В тази съвременна „виртуална“ проблематика се вплитат вечните теми за изневярата и предателството, за лъжата, за отношенията между родители и деца.

 

„Великденско вино” – по Константин Илиев

            Моноспектакъл, посветен на Левски и моралните проблеми, свързани с предателството.

Съвместен проект на ТФ „Ефект” и Ученическия общински съвет. Ще бъде реализиран по повод годишнината от гибелта на Васил Левски на 18 февруари.

 

„Щурчето” – по Неда Антонова

            Монодрама, изповед на един от останалите живи четници на Ботев. Размисли за смисъла на борбата, за промяната на ценностите, за идеалите на българската национална революция и политическата реалност.

            Предвижда се да бъде подготвен за участие в конкурси и по повод планирано посещение с благотворителна цел в Република Македония.

 

„Необратимо”

Музикално-танцов спектакъл, пресъздаващ размислите и преживяванията на българи, принудени да напуснат родината си по различни причини. Героите на спектакъла са родени в нашия град, във Враца. Те си спомнят често, живеят в носталгия, с усещането за миналото. Това им дава сили да продължат на следващия ден. Каквото и да са постигнали, те не се отказват от своя корен и традициите на своя народ. Има нещо, което ги кара да се чувстват още повече българи, още по-тясно свързани с историята и фолклора, с достойнството и силата на България. И се завръщат, защото осъзнават колко необратимо са свързани със своята Родина.

Създателите на проекта смятат, че връзката на българина с народа и Родината му са необратими. Предвижда се да бъде осъществен със съдействието на инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, и да бъде представен на 2 юни в рамките на тържествата по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

 

„За истински ценните неща в живота“

Поетично-музикален спектакъл. За смисъла на човешкия живот, за любовта, приятелството, доверието, красотата – в багри, музика и стихове. Ще бъде представен по повод пенсионирането на г-жа Светла Коцева, един от ръководителите на ТФ „Ефект”.

Предвиждат се и участия в благотворителни прояви, концерти и телевизионни предавания.

Сподели: