Събота 20, Април 2024г.
Световен ден на Земята 
 
     22. април е Световен ден на планетата Земя и приобщава хората към идеята за опазване на околната среда. Това е най-големият нерелигиозен празник в света. Отбелязва се за първи път в САЩ през 1970 г. За световен ден е обявен през 1990 година. Тази година се отбелязва от над 1,2 милиардa души в 192 държави, под надслова „Инвестирай в нашата планета”. 
     По традиция в СУ "Васил Кънчов" бе отбелязан Денят на Земята. Под ръководството на г-жа С. Георгиева и г-жа М. Стоянова, петокласниците презентираха интересни факти от честването на празника. С отговори на забавно-познавателна викторина учениците показаха знанията си за планетата. 
    Празникът завърши със състезателна игра между представителни отбори от четирите класа, целяща да открият значението на често използваните термини (reduce, reuse, recycle) и да дадат примери за приложението им в ежедневието. Това са трите основни принципа при справянето с отпадъците и намаляването на употребата на природни ресурси. Учениците предлагаха своите идеи как средата, която ги заобикаля може да стане по-добра и по-приятна за живот. 
    Майката Земя има нужда от нас - да я пазим, обичаме и да не я променяме, защото и ние се нуждаем от нея. Ако ние, хората овладеем изкуството на природосъобразния начин на живот, утрешният свят ще бъде по-чист от днешния, въпреки непрекъснато нарастващото население.
Красивият свят започва с теб!
Сподели: