Понеделник 23, Май 2022г.

КОЛЕДА В  НЕМСКО ГОВОРЯЩИТЕ СТРАНИ – ИНОВАТОВНО И ИНТЕРАКТИВНО

Това беше темата на празничния  открит урок с учениците от 10. а клас, които изучават немски като втори чужд език. Урокът започна с приветствени думи на немски език, като след това учениците бяха разделени на работни групи с помощта на цветни пулчета. Този нов момент беше изненада за тях и работейки в екип с друг от групата, а не с този,  с когото седят през останалото време, те бяха много  заинтригувани и продуктивни.

След екипната работа последва представянето на презентации за коледните традиции и обичаи, свързани с празничната вечеря в Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. Докато гледаха презентациите, учениците имаха за задача да си водят бележки и след това на дъската бяха направени асоциограми за характерното за всяка държава и за това, което е общо в коледните традиции.

Интересна бе кулинарната задача. В коледна рецепта на немски език учениците трябваше да потърсят специфичните термини и да открият техния еквивалент на български език. В Коледната творческа работилница екипите създадоха стихове (Elfchen – единадесетки) с вече написаните на дъската коледни термини.

Учителката по немски език разказа на учениците още интерени факти, свързани с Коледа – за това как са измислени коледния венец, елхата, подаръците, коледния календар. За домашно получиха работен лист , свързан с темата.          

Съвсем в духа на предстоящите коледни празници класната стая на 10. клас бе украсена с много вкус – освен красива елха бе подреден и кът  с коледни символи,  мини постери, представящи рецепти, характерни за немскоговорящите страни, любопитни и нетолкова известни неща и  специалните баджове (запазена марка).

Кулминацията беше в края, когато всеки си изтегли номерче и отвори своето прозорче с вкусен шоколад от коледния календар, а после дегустираха немски меденки, бисквити „Спекулациус“, ванилови рогчета, ледени бонбони. Учениците получиха като подарък немска бланка за седмичното си разписание, бонбони и малки сувенири. За благодарност към дарителите бяха аплодисментите и пожеланията на учителката за спорна, здрава и успешна Нова 2022 година!

Сподели: