Събота 20, Април 2024г.
 Еньовден е български народен празник, който се чества на 24.юни всяка година. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.
   И тази година ученици от 7.в и 9.а клас от СУ „Васил Кънчов“, заедно с техни преподаватели, се включиха в празничната инициатива под формата на изнесен урок. Предварителната подготовка включваше събиране на материали за билките и лечебните растения в България, полезни съвети за лечение с билки,  препоръки за здравословен начин на живот и изработването на постери, които бяха изложени в ПЗЦ „Натура“. В началото участниците бяха поздравени от инж. Георги Антонов, който предложи на вниманието на всички видеофилм за събирането на билките. Ученичката Даная Цветанова от 7.в клас запозна присъстващите със съдържанието на празника, а Андреа Владимирова от 7.а  направи амулет за любов с листа от вишна и цвят от шипка. 
Учителките Жулиета Босилкова и Таня Павлова бяха подготвили за учениците работни листове на български и немски език, свързани с темата. Имаше и томбола с вкусни награди – торбички с билки. 
С тревите, билките и цветята, набрани за празника, беше увит голям еньовски венец, през който всички се провряха за здраве.
Тази година за пръв път, още от ранни зори, учениците от СУ „Васил Кънчов“ имаха възможността да минат през венеца за здраве. 
Урокът – празник приключи с дегустацията на дъхав чай от мащерка, набрана от ПП „Врачански Балкан“.
Сподели: