Петък 26, Април 2024г.

ЕДНА ИНТЕРЕСНА И МОТИВИРАЩА СРЕЩА

Интересна и мотивираща среща за учениците от СУ „Васил Кънчов“ се състоя на 24. 09.2021 година в актовата зала на училището. Младите хора имаха възможност да общуват с Иво Евгениев, който е бивш възпитаник на учебното заведение. Повод за гостуването му е внедряването на система за отчитане и контрол на съдържанието на въглероден диоксид в класните стаи, подарена от него. Тя е създадена от фирма M Climate, която проектира така наречените „умни сгради“ – сгради, в които различни процеси и показатели се контролират дигитално. Системата ще контролира качеството на въздуха, температурата и влажността. Тя ще показва в кои помещения има необходимост от свеж въздух, за да се намалят вредните емисии и рискът от заразяване с корона вирус.

По време на срещата Иво Евгениев разказа как наблюденията му върху функционирането на подобни „умни системи“ във френски и италиански училища са го накарали да се замисли за прилагането им в българската образователна система. За дарението успелият врачанин избира СУ „Васил Кънчов“ – училище, в което е учил. В разговора се включиха и представителите на фирма M Climate. Учениците с интерес и любопитство беседваха със своите гости. Както бизнесменът, така и представителите на компанията, отговаряха на  въпроси, свързани с мечтите и усилията, с успеха, с мотивацията и личностното развитие. И тримата гост-лектори изразиха мнението, че каквото и да става, никога не трябва да се отказваш от целите и копнежите си. Те посъветваха присъстващите да приемат разочарованието и спадовете като стимул и възможност да се превърнат в силни и борбени личности.

„През последните години си поставям много предизвикателства. За мен е важно да се подлагам периодично на изпитания и да излизам от зоната си на комфорт. Предизвикателство е да се изправиш срещу самия себе си, срещу своите страхове и ограничения. Да осъзнаваш, че рискуваш, че може да загубиш, но въпреки това да не се отказваш, да продължиш. И след като си успял, да изживееш удовлетворението напълно, дори да се гордееш със себе си“. – това споделя Иво Евгениев в своята книга „50 предизвикателства“, която беше подарена на изявени младежи от училището.

Невероятно е как срещите с хора като г-н Евгениев успяват да накарат младите и неопитни хора да вярват и да следват упорито целите си – да вярват, че могат, да вярват, че ще успеят, че в страховете им се крие сила. Успехът и споделеният опит ги мотивират и амбицират, дават им кураж и увереност.

 

Елина Спасова – 12 а клас

Сподели: