Неделя 23, Юни 2024г.

„Мини машини“ в СУ „Васил Кънчов“

Как да мислим креативно и да успяваме да развием и реализираме своите идеи? Кои са десетте ключови умения, които ще бъдат задължителни след 2020 година? Отговорите на тези въпроси потърсиха учениците от Средно училище „Васил Кънчов“ и Михаил Стефанов - създателят на онлайн платформата „Мини машини“ в поредната среща от инициативата „Гост- лекторски институт”.

Академия Мини Машини включва цялостно образователно решение от три мащабни компонента:  първата в света онлайн платформа с видео уроци за ключови умения, обучителни събития и разработване на цялостни училищни програми за умения на бъдещето. Идеята за платформата се ражда след образователен форум, на който бизнесът поставя въпроса, че младите хора нямат ключови умения, свързани с коуникатиност, креативност, генериране на идеи и работа в екип. Това е огромен проблем за компаниите, защото нямат такива служители. Михаил Стефанов решава да обедини професионалното си занимание и работата с тинейджъри и така се създава платформата „Мини машини“.  Създателят и сподели пред учениците и учителите, че платформата не е достатъчна, за да промени мисленето на младите хора, тя само ще подтикне разговор и размисъл по темата. Подобна промяна идва на системно ниво. То трява да се формира в училището, във всеки учебен час. Учителят в своя час да интегрира работата в екип, решаването на проблеми, да се работи по проекти. Учителят да ги провокира да мислят, да отговарят на въпроси, децата да общуват едно с друго – това трябва да се случва в училищния живот.

Светът се развива много по- бързо от образованието и все по- трудно става на образованието да наваксва. По тази причина големи компании създават свои образователни институции. Служителите минават дълго обучение, за да могат да се справят с динамиката и работата.

Самата платформа е безплатна и чрез серия от заснети по интересен начин ситуации се показва как един човек, поставен пред сериозен проблем, може да мисли и да търси решения. По време на срещата учениците от СУ „Васил Кънчов“ изгледаха и коментираха първия епизод от атрактивната поредица от филми. Гостът ги провокира с много въпроси, провокирайки у тях бързо вземане на решение и стремеж за правилна оценка на казусната ситуация. Интересният разговор завърши с обещания за нови срещи и занимания в платформата „Мини машини“. 

 

Сподели: