Вторник 16, Април 2024г.

Доцент Гергана Георгиева – лектор в СУ „Васил Кънчов“

                В СУ „Васил Кънчов“ се проведе поредната среща от инициативата „Гост- лекторски институт“ , която среща учениците с известни личности от обществения живот, научните среди и бизнеса.  Темата на срещата „За професионалните разказвачи на истории“ събра ученици, обучаващи се в профил „Хуманитарни науки“ и проявяващи интерес към история, география и литература.

                Гост- лектор бе доцент Гергана Георгиева- директор на института по българистика към Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“. В атрактивна презентация тя представи какво е да си историк, какви са свързаните професии и каква реализация могат да очакват младите хора, насочили се към историята. С възможностите за реализация тя представи „непопулярните“ професии като архивист, археолог, етнолог, културолог и др. и предизвика интерес с идеята за продължаване на образованието в нетрадиционна, но безкрайно интересна насока.

                Доцент Георгиева увлекателно разказа за научната си работа в момента- изследване, което ще представи икономическия и социален облик на Трявна през 18. – 19. век, като се основава на архивни документи за покупко- продажба на земи и имущество. Представяйки работата си, тя даде пример, че за да има успешна реализация на пазара на труда, младия човек трябва да избягва избор на професия, с която е наситен пазара и конкуренцията е огромна. Тя посъветва учениците да не пренебрегват научната и преподавателската работа, защото те винаги ще са нужни на обществото.

 

Сподели: